|
A prop del corral es parava la taula, a l'era, al replà... Allà s'hi havia de fer la primera feina. Les tosques i teulissos, l'aigua calenta, lo ganxo, les argelagues, la forca i forcons, els ganivets ben esmolats i los homens; mentrestant les dones a casa, cubells amunt i avall, draps i pots, caminada cap ací i cap allà. Si no sabéssim el que ve, mos semblaria un sense sentit. Elles, però, ja havien pelat, trinxat i bullit la seva el dia abans i encara restava penjada en una saca fen un remujot al cap d'un puntal on s'hi havia passat tota la nit, a la serena, perquè perdés l'aigua. Pot ser bullit l'arròs de bon matí i deixat eixut, llescat un o dos pans i desats en un cove sobre un mocador de farcell. El pot del pebre negre ben ple... s'hi havien passat les hores molent-lo amb lo molinet de mà, rodant i rodant i buidant lo caixonet al pot gros i més mostes de gra negre a la boca de dalt. Lo saler de la sal prima, ple i los cordills de lligar botifarres tallats a pam. |
|
La màquina de trinxar carns si era de casa, s'havia tret del seu indret de guardar-la i netejat si, com passava sovint, l'havien comprat entre unes quantes famílies llavors s'havien de posar d'acord i anar-se-la passant quan els toqués. Les eines havien d'estar a punt i com que d'una temporada a l'altra les coses s'oblidaven, s'anaven diguen uns al altres: ara hem de fer això, ara hem de fer allò... i esmolat los ganivets, fos amb la pedra de roda, la pedra d'esmolar la dalla o pedres d'esmolar trobades en qualsevol carrigal. L'esmolet ja feje temps que es no movia per terme. |
|
Tot apunt doncs. La dona que li donava menjar cada dia l'anava a treure del corral i l'atansava a la taula i quan lo matador ho creia convenient, abans que s'espantés al veure la gent, l'agafava amb lo ganxo per sota'l morro. Alguns ganxos fins i tot fejen a l'altre extrem una altra mitja anella que servia al matador per aguantar lo ganxo amb la cama i així tenir les mans lliures per treballar, sinó, alguns hi lligaven una corda que feje el mateix fet . Estirat pel matador i empés pels homens era atansat fins vora la taula on, llavors l'agafaven entre tots per aixecar-lo i tombar-lo sobre la taula. Una dona amb una galleta (galleda) neta i sovint també amb un pot, es preparava al costat del matador, aquest amb un ganivet molt esmolat, més modernament en forma de punyal, buscava el punt del coll i entremig de les potes on faria la punxada buscant l'artèria aorta sortint del cor. |
|
Després de la punxada un burs de sang feje cap a la galleta i era l'hora que els homens aguantessin bé de les potes del porc i les seues espernegades. Es podia recollir fins a mitja galleda de sang, uns quatre o cinc litres, si la punxada havia estat bona i s'havia recollit bé. Després de l'última espernegada, es tornava l'animal a terra, sobre uns rocs o sobre el trill per xuflimar-lo. Abans però amb una eina semblada a la d'obrir les llaunes antigues de sardines que era com un broc on es ficava la punta de pèl per una ranura que duia al mig i després se li donava voltes sobre si mateix per cargolar-hi el pèl i d'aquesta manera arrancar-lo. Aquesta pràctica ja fa temps que no s'utilitza perquè el pèl de porc ja no el compren per a fer-ne pinzells o raspalls. |
|
Ara és l'hora d'agafar la forca i atansar el boïc al porc. Com que als matins d'hivern són freds, s'acostumava a encendre una foguera a prop de la matança per escalfar-se la gent i, arribat aquest moment, per encendre les argelagues sinó, algú portava algun encenedor de pedra i petroli. Amb les mans, bastons o forquetes de bastó s'agafaven les argelagues, s'encenien i es feien corre per sobre de la cansalada del porc per xuflimar-li el pel. Al mateix temps un, al darrere fege corre un ganivet esmolat com s'hi l'afaités per treure la resta de pel cremat, la cendra i el carbó de l'argelaga cremada. |
|
Després d'haver xuflimat els racons de sota les potes, dins les orelles, el braguer i qualsevol racó amagat, era l'hora d'agafar les tosques i els teulissos i portar la galleta d'aigua calenta i el pot. L'escaldat servia per acabar de netejar la cansalada de tot lo porc. S'abocaven pots d'aigua calenta per sobre i els del les tosques i fregaven al darrere tant per treure la ronya com per arrasar les restes del pèl fins a deixar tot el porc ben net de les dues bandes. |
|
|
|
|