Sellent.Cat_logo   Retorn a la pàg. pral.
Indrets de Culte de Sellent
 
Pàgina Enrere a Muntanyes
Muntanyes de Sellent Retorn a la plana principal d'Indrets   Retorn a la Plana Principal de Sellent.Cat Paratges de Sellent
Avançar Pàgina a Paratges
 

La sang de la vida escolada per les cavernes soterrades del massís del Boumort, recollida de les pluges, les neus i les boires, païda en les esplugues que mai veuen la llum, segueix les betes i els rius soterranis per brollar sota el roc, entre el fang, saltant per l'esquerda o amagada sota el riu, despertant de nou sobre la terra per tornar a donar vida a qui la necessiti. Comença el viatge a Sellent en les fonts de sempre, en les fonts mentideres que només ragen després de les plogudes, en els patamolls, en la pluja escampada arreu, en la gota d'aigualada que la fresca matinada a deixat sobre la fulla. Arreplegades les gotes en rajolins, els regalims en tolles, les tolles en rierols i la personalitat de l'aigua va madurant, perdent la seva identitat individual, per formar part de la societat de les gotes d'aigua en un sol destí condemnat a morir a la mar.

 

Fa camí saltant sobre la roca, dividint-se en les seves engrunes per aterrar sobre la roca relliscosa i tornant a cercar les seves companyes de viatge, salvatge, reunida en el toll que sempre hi ha sota el saltant per continuar l'aventura jovial entre els rocs, amagant-se, separant-se, per retrobar-se saludant al boix i deixant-se gratar per l'aclaradora, mentre algun llengot hi cau i espernega per alliberar-se del destí incert; nedant sota la tel-aranya, lliscant sobre arrodonides rocalloses per saltar de cop al toll. La vida envolta l'aigua, amb adoració, amb gelosia.

 
 
Saltant de Sant Andreu

Saltant de Sant Andreu

També hi ha qui l'anomena de Sant Salvador o de Sant Maximí. En qualsevol cas, aquest saltant és el què dona nom al poble i al terme de Sellent (=salt d'aigua), vora del qual havia hagut la vila de Sellent on es suposa que hi vivien els Comptes de Sellent. Restes de la vila se n'hi han trobat i la història explicada de boca-orella així ho recorda..

 

Indret: Indret: [42º11'03"N, 1º13'04"E, 1072 m]

 

 
 
 
Saltant del Riu d'Estany

Saltant del riu d'Estany

Pels sellentins el riu de Sellent en la seba rama principal que porta l'aigua que ve de la roca de Set Comelles, es diu Riu d'Estany

Indret: [42º11'00"N, 1º12'29"E, 1008 m]

 

Saltant del Riu d'Estany
 
 
Estany d'oques Bassa amb oques

Un indret de tants que sense tenir renom poden sorprendre al viatger. La basa d'una casa amb l'aviram que hi fa vida al seu voltant.

  Indret [42º 11' 40" N, 1º 12' 25" E, 1.165 m]
 
 
 
 
 
 
Font de la Reula

Font de la Reula

La font amb més caudal de Sellent. Actualment no ratxe per sobre la tosca cap el riu com havia fet sempre perquè el propietari del tros de sobre l'ha desviat.

Aquest indret per on cau l'aigua de la Font de la Reula també es dir Toscar o Tosquer

 

Indret [42º 10' 17" N, 1º 14' 4" E, 788 m]

 

   
Tosca de la Font de la Reula
 
 
Font dels Roures Font dels Roures

 

Indret [42º 10' 15" N, 1º 14' 40" E, 790 m]

 

Font dels Roures
 
 
Font del Regueró Indret de la Font del Regueró
Indret [42º 10' 13" N, 1º 14' 35 " E, 790 m]
 
 
 
Riu de la Feneixola Riu de la Feneixola
Indret [42º 10' 48 " N, 1º 14' 09 " E, 950 m]
 
 
 
Riu dels Torrentills Riu dels Torrentills
Indret [42º 10' 10" N, 1º 15' 08" E, 725 m]
Riu dels Torrentills
 
 
Riu de la Ribera Riu de la Ribera (Riu Sellent)
Indret [42º 10' 09" N, 1º 14' 40 " E, 754 m]
 
 
 
Rieró de Cal Armengolet Rieró de Cal Armengolet  
 
 
Riu de Culles Riu de Culles  
 
 
Riu del Barró Riu del Barró;és continuació del Riu de Culles  
 
 
     
 
 
     
 
 
     
 
 
     
 
Pàgina Enrere a Muntanyes
Retorn a la plana principal d'Indrets Al Cap de Munt Retorn a la Plana Principal de Sellent.Cat
Avançar Pàgina a Paratges