Sellent.Cat_logo   Retorn a la pàg. pral.
Indrets de Culte de Sellent
 
Pàgina Enrere
Paratges Retorn a la plana principal d'Indrets   Retorn a la Plana Principal de Sellent.Cat Cases de Sellent
Avançar Pàgina
 

Quan els cristians que s'havien refugiat a les zones més inaccessibles del Pirineu i en això al Boumort, van començar a empényer als moros i reconquerir el territori, el primer que van fer va ser cristianitzar el territori, per a ells era treure'n la brutícia, i fer-ho net volia dir posar els símbols cristians, beneir el territori i treure'n tot allò que pogués representar la cultura dels altres. Les esglésies n'eren el centre i els símbols més importants amb els seus sants. A Sellent i els Prats de Sellent n'hi van haver bastants que es van fer i refer fins a l'actualitat malgrat que només es mantinguin dretes les més antigues que estaven fetes al estil romànic amb pedres picades a forma de prismes. Les altres s'estan caiguen, o ja només en queda un munt de rocs i en algunes ni això.

 

Malgrat que no hi ha restes quan el poble feudal de Sellent era a la Vila, al darrere de l'actual església de Sant Maximí, abans de Sant Andreu, hi havia un convent amb les preceptives monges i monjos. Contant les esglésies que han hagut en diferents temps se'n poden comptar entorn a 7 o 8. Avui queden practicables la de Sant Maximí de Sellent i la dels Prats i està restaurada la de Sant Martí de la Plana a la trencada entre Sellent i Valldarques.

 
 
Sant Salvador

Església de Sant Salvador

Indret: [42º10'10"N, 1º13'42"E, 997m]

Sant Salvador antigament estava en un tossalet del coll de les eres on li havien fet l'església, el sant però l'havien trobat a dalt del tussal del costat, de Sant Salvador.

A Sellent havien passat uns anys de males collites; de manera que el jovent de l'època va fer la promesa de què si aquell any tenien bona collita li farien l'església al poble. Com així van ser premiats, així li van haver de fer l'església al poble. Avui dia llàstimosament està en ruines.

Sant Salvador
 
 
  Sant Salvador, l'església de l poble  
 
 
Sant Maximí

Esglèsia de Sant Maximí

Indret: [42º 10' 55" N, 1º 13' 01" E, 981 m]

L'esglèsia d'estil romànic de Sant Maximí també s'havia dit de Sant Andreu i diu la placa que hi han possat que és del segle XII. Sant Andreu originàriament era a sobre de la roca del saltant a l'indret de Sant Maximí on encara hi ha restes de contrucció des d'on el ban baixar. Al darrere de aquest Sant Màximí de per antic hi havia un convent

♫   Goigs a Sant Maximí   ♫

Sant Maximí

vista des del cementiri

 
 
Mare de Déu del Pilar
Mare de Déu del Pilar Indret: [ N, E, m]
Els Prats
 
 
Mare de Déu del Pilar dels Prats
 
 
Sant Martí
Sant Martí de la Plana Indret: [ 42º 9' 35" N, 1º 15' 2" E, 980m]
Situat al cap de munt del bosc de Sellent al trencant amb Valldarques. Ha estat abandonat molts anys fins que recentment s'ha restaurat. Sovint el feien servir els pastors per refugiar-se de la pluja ja que no hi ha altres edificacions a prop. Documentada des l'any 959 DC
Cúpula de Sant Martí
Detall de la cúpula restaurada del campanar
Sant Martí
 
 
Sant Just

Sant Just

Indret [42º 10' 13" N, 1º 14' 57 " E, 740 m]

Al indret d'aquesta mata de roures hi havia la capella de Sant Just.

   
 
 
 
   
 
 
Interior de Carrànima

Carrànima

Mare de Dèu de Carrànima

La capella de la Verge de Carrànima està situada al cap de munt de la serra del mateix nom al terme de Boixols. La posem ací perquè el poble de Sellent tenia el costum d'anar a l'aplec anual que s'hi celebra per la Pasqua Granada.
Contrasta la simplicitat de l'exterior de la capella amb el guarniment interior representatiu de la devoció que la gent dels pobles de l'entorn, des d'Isona a Sellent i Gavarra, li devoten.

Cap de roca de Carrànima

Carrànima, Santa Pelaya, Santa Fè, Sant Pons i Santa Pelaia formen un grup de capelles d'alçada relacionades entre sí.

Indret [42º 09' 58" N, 1º 08' 36" E, 1.583 m]

♫   Goigs de Nostra Senyora de Carrànima   ♫
Carrànima
Capella de Carrànima
 
   
  Sant Vicenç  
     
     
Pàgina Enrere
Retorn a la plana principal d'Indrets Al Cap de Munt Retorn a la Plana Principal de Sellent.Cat
Avançar Pàgina